0620534344
info@echtscheidennieuwestijl.nl
Deskundig, betrouwbaar en betaalbaar

34) Kindergelijk

DIERBAARSTE JEUGDHERINNERING

Kerstavond.
Mijn moeder haalde de kerstboom, zette hem vast in de donkergroene voet en dan mocht ik m’n gang gaan. Eerst rood crepepapier om de ijzeren voet heen vouwen zodat die niet meer te zien was.
Een echte boom met echte kaarsjes en bijzondere kerstversiering, glimmende ballen in een waas van gouddraad, figuurtjes van stro, een heksje met punthoed op een bezemsteel, een kerstmannetje van watten, gehuld in een echt kerstmannenpak, matglazen engelen als bestrooid met poedersuiker, uit het bos gehaalde dennenappels aan een haakje, lametta en natuurlijk de piek. In mijn kinderogen allemaal wereldwonderen. De knijpers met de kaarsen erin, engelenhaar erover. De kerstman mocht komen.

En de Kerstman kwam. Mijn vader was journalist en schrijver, woonde deels in het westen van het land, had daar een huurkamer en kwam regelmatig naar huis, in Groningen.

Ik hoorde de sleutel in het slot.
Jaaaaa, Pappaaaa, de Kerstman !
We kregen allemaal een knuffel, de koffer ging open, een berg kadootjes onder de boom. Nu was de kerstboom compleet.
Nu was het echt Kerstmis en stak Papa de kaarsjes aan.
We zongen O Tannenbaum en O du fröhliche, Stille Nacht Heilige Nacht, alles in het Duits, kerstliedjes uit mijn vaders jeugd.
Papa, mama, kleine broertje en ik.
Een onverwoestbaar verbond. Ons gezin.

Voor ieder een bord met daarop een sinaasappel, een mandarijn,.noten nog in de dop, rozijnen en een glimmend gepoetste sterappel. De notenkraker ging rond. De hele avond smikkelen.

Het voelde als een warm bad, zo feestelijk, zo helemaal samen en ik was zielsgelukkig !